Algemene informatie over Witlof
Witlof is een bladgroente en behoort tot de familie van de chicorei-achtigen, net als de als de andijvie en roodlof. Witlof is ook bekend onder de naam Brussels lof. Witlof wordt in het donker geteeld. Zo behoudt de lof de witte kleur. Witlof staat bekend om de uitgesproken bittere smaak.
U kunt het hele jaar door witlof verkrijgen. Let u bij de aankoop of witlofstruiken stevig en onbeschadigd zijn. Beschadigde plekken op de struik kunnen snel verkleuren en bederven. De kleur moet wit tot gelig zijn. Bent u van plan de stuiken in zijn geheel te gebruiken dan kunt u struikjes kiezen die een mooie vorm hebben. U kunt witlof een week vers houden. U moet ze koel en donker bewaren, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Witlof verkleurt groen als ze aan zonlicht wordt blootgesteld. De groene bladeren kunt u beter verwijderen. Door witlof op een donkere plaats te bewaren voorkomt u de bittere smaak. U kunt witlof het beste gedurende de wintermaanden invriezen. U moet de groente hiervoor eerst blancheren. De blancheertijd is voor gesneden witlof 2 minuten. Voor hele struikjes blancheert u ze 4 minuten.
Witlof-zalmsalade
- 4 porties
- In 15 minuten klaar
Ingrediënten
- 1 blik zalm in kleine stukjes
- 2 hard gekookte eieren fijngehakt
- 1 ei in plakjes
- 3 stronkjes witlof in dunne reepjes
- 3 trostomaatjes zonder zaadjes in kleine stukjes
- 1 eetlepel kappertjes
- honing mosterddressing
Bereidingswijze
Doe alles behalve de dressing in een kom en schep voorzichtig door elkaar. Verdeel de salade over 2 borden, serveer de dressing er apart bij samen met stokbrood en kruidenboter.
Gebakken witlof
- 4 porties uit
- In 25 minuten klaar
Ingrediënten
- 4 struikjes witlof
- 50 gram boter
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels citroensap
- zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de kern uit de witlof en kook de struikjes in 8 minuten beetgaar. De struikjes halveren. In een koekenpan de boter verhitten en roer er de suiker, citroensap en peper door. laat de struikjes hierin 5 minuten goudbruin kleuren.
Witlof schotel
- 4 porties
- In 1 uur klaar
Ingrediënten
- 500 gram witlof
- 1 kg aardappels
- 1 kg gehakt half om half
- kerrie saus
Bereidingswijze
Aardappels schillen en in kleine stukjes snijden. Witlof afspoelen en schoon maken. Aardappels en witlof afkoken en laten afkoelen. Gehakt aanbraden en de kerriesaus toevoegen. Een ovenschaal nemen. Als eerste de aardappels dan de witlof er boven op en als laatste de gehakt kerriesaus er boven op doen. De ovenschaal in de voorverwarmde oven van 200 graden C. zetten en een half uurtje bakken.