Algemene informatie over Rode kool
Rode kool is net als de witte kool één van de oudste koolsoorten. Hij behoort tot de zogenaamde sluitkoolsoorten. Rode kool heeft een vaste krop met ronde vorm en wordt ingesloten door blauwrode tot paarse schutbladeren. Hij heeft zijn kleur te danken aan de stof anthocyanine. Rode kool wordt voornamelijk geteeld in Noord-Holland (60%) en verder in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant.
Verse rode kool is het hele jaar door verkrijgbaar, behalve in de maand juni. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege en late soorten. De vroege soort wordt van mei tot september aangeboden, de latere van oktober tot ver in het voorjaar. U kunt verse rode kool kopen in de supermarkt of bij de groenteman. Verse rode kool heeft een glanzende rode kleur. De bladeren van de kool moeten lekker knapperig zijn, zonder meteen los te laten van de stronk. Een rode kool weegt ongeveer anderhalf kilo! U kunt een hele rode kool zeker één tot twee maanden bewaren op een droge, koele en donkere plaats. Gesneden rode kool kan niet langer dan 2 tot 3 dagen worden bewaard. De beste bewaartemperatuur is 1 tot 4 °C. Eet de kool zo vers mogelijk. De losse bladeren kleuren snel bruin. Vers gesneden rode kool kunt u in vershoudfolie bewaren in de groentelade van de koelkast. U kunt ook zelfgemaakte rode kool invriezen. De allerbeste tijd om rode kool in te vriezen is in het najaar. Schaaf of rasp de rode kool in dunne repen en blancheer ze ongeveer 1,5 minuut. Voor het gemak kunt u in de supermarkt ook kiezen voor kant-en-klare rode kool uit de diepvries of in een glazen pot. Rode kool is rijk aan vitamine C.
Rode kool op klassieke wijze
-
1 rode kool (1 kilo)
-
4 eetlepels rode wijnazijn (of citroensap)
-
4 eetlepels bruine suiker
-
3 laurierblaadjes
-
4 kruidnagels
-
2 jeneverbessen
-
zout en gemalen peper naar smaak
Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Hak de rode kool in vieren en snijd de harde stronk weg. Schaaf of snijd de kool in dunne sliertjes van 2mm of gebruik een keukenmachine. Breng 1 kop water in een ruime pan aan de kook, en doe daarin de kruiden, suiker en azijn.
Doe de rode kool erop. Laat 40 minuten zachtjes koken en roer nu en dan om. Controleer meteen of er nog voldoende vocht op de bodem is.
Breng de rode kool op smaak met zout, suiker en azijn.
Varianten:
Het is gebruikelijk om stukjes appels (goudreinet) of rozijnen in de rode kool mee te koken. Verder wordt ook vaak kaneel gebruikt en soms tijm. Soms wordt eerst een fijngesnipperd uitje in de pan gefruit.
Lekker met gekookte, gebakken of gepureerde aardappeltjes en varkensvlees, zoals worst, blinde vinken of gehaktballen. Ook wild past er perfect bij of eendeborstfilet. Rode kool met hachee en gekookte aardappels is ook een traditionele combinatie.
Rode kool met appel, honing en spekjes
-
6 porties
-
In 50 minuten klaar
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 125 gram magere spekreepjes
- 2 eetlepels honing
- 1 rode kool in reepjes
- 100 milliliter rode, soepele wijn (of appelsap)
- 1 appel (bijvoorbeeld jonagold)
- 1 blaadje laurier
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze
Verhit in een hapjespan de olijfolie. Bak de spekreepjes knapperig uit, schep de honing erdoor. Schep de rode kool erdoor, voeg de wijn toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, snijd de appel ongeschild in partjes, leg de appel met de laurier en de kaneel tussen de rode kool. Stoof de kool met de deksel op de pan in 30 minuten knapperig gaar. Houd je van een zachtere beet houd dan 45 minuten aan.
Rode kool Blando
-
6 porties
-
In 45 minuten klaar (Voorbereiden:30 minuten)
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 3 stoofappeltjes
- 1 dikke ui
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel bruine suiker
- 0,25 theelepeltje kaneel
- 1 kruidnagel
- 4 deciliter kippenbouillon (vocht vd. kool)
- 1 bouillonblokje
- 50 gram boter
- peper
- zout
Bereidingswijze
Snijd de kool in julienne en stoom ze 10 minuten. Hou 4 deciliter vocht van de kool apart en los hierin het bouillonblokje op. Snipper de uien en snijd de appeltjes in stukken. Doe de boter in een grote kookpot en stoof alles tot de ui glazig is. Voeg nu de kool en de rest van de ingrediënten toe (op de bouillon na) en laat alles zachtjes pruttelen op een laag vuurtje tot de kool mooi zacht en gaar is. Voeg regelmatig een scheutje van de bouillon toe om het geheel vochtig te houden zodat de kool niet droog kookt of aanbrandt. Proeven en eventueel nog een beetje op smaak brengen met peper en zout, honing of azijn.
Rode kool met appeltjes
-
8 porties
-
In 45 minuten klaar (Voorbereiden:5 minuten)
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 1 kleine appel
- 3 eetlepels suiker
- 0,25 kopje witte azijn
- 3 kruidnagels
- peper
- zout
Bereidingswijze
Verwijder de 2 buitenste bladen van de kool. Snijd de rode kool doormidden, verwijder het hart en snijd dunne plakjes van 2 mm zodat er reepjes rode kool ontstaan. Voeg toe aan de pan samen met de overige ingrediënten, de appel uitgezonderd. Laat op laag vuur 45 minuten garen onder af en toe doorroeren. Voeg 5 minuten voor het eind de in kleine stukjes gesneden appel toe.