Recepten week 34

Postelein

- postelein1.jpg

Algemene informatie over Postelein

Postelein is een eenjarige plant die wordt gegeten als groente. De plant behoort tot de posteleinfamilie. Postelein groeit vooral in het Midden-Oosten en India. In Iran eet men postelein al meer dan 2000 jaar als groente. In Azië en Suriname eet men de plant ook als groente. In Europa wordt de plant eigenlijk alleen door Nederlanders als groente gegeten. Postelein is geen populaire groente. Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Er schijnt trouwens ook Surinaamse postelein te zijn. De blaadjes van de zomerpostelein zijn ovaal en stevig. Winterpostelein heeft ruitvormige blaadjes. Postelein heeft een lichtzure smaak. De groente kan rauw en gekookt gegeten worden.

Postelein is een seizoen gebonden groente. Ze is vooral verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. U vindt postelein niet overal. Meestal moet u ervoor naar de groentewinkel. Supermarkten slaan postelein waarschijnlijk niet massaal in vanwege de korte houdbaarheid en het gegeven dat de groente niet gretig aftrek vindt. De supermarkt heeft postelein niet altijd in het assortiment. Postelein is zowel los als in bosjes te koop. Let erop dat de blaadjes een frisgroene kleur hebben. Glibberige blaadjes zijn al aan het bederven! U kunt de groente 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. U kunt postelein het beste invriezen in de maanden juni, Juli en augustus. U moet de groente dan eerst anderhalve minuut blancheren voordat u ze in de vriezer doet. Postelein hoort tot de groenten die veel nitraat bevatten. Warm gekookte postelein niet nogmaals op, maar gooi overgebleven postelein weg. Door herhaald verwarmen wordt het nitraat omgezet in nitriet en dat is erg ongezond.

Postelein was in Griekenland een populair medicijn voor kwalen aan de urinewegen. Het werkt tevens koortsverlangend en verlichtend bij brandend maagzuur. De groente heeft zeer weinig calorieën is past daarom goed in een vermageringsdieet.

Penne met postelein en pancetta

- postelein-spagetti.jpg

  • 4 porties uit Italië
  • In 25 minuten klaar

Ingrediënten

  • 300 gram penne
  • 160 gram pancetta
  • 600 gram postelein
  • 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram parmezaanse kaas (geraspt)

Bereidingswijze

Kook de penne volgens de aanwijzing op de verpakking.
Verhit in een koekenpan de pancetta (geen olie toevoegen) tot het knapperig is (duurt ongeveer 5 minuten).
Schep de penne om met de postelein, 4 eetlepels ollijfolie en een uitgeperst teentje knoflook.
Schep er de pancetta door en bestrooi het royaal met de geraspte Parmezaanse kaas.

Posteleinstamppot

- postelein-gehakt.jpg

  • 4 porties uit Nederland
  • In 40 minuten klaar

Ingrediënten

  • 250 gram postelein
  • 700 gram aardappelen
  • zout
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels creme fraiche

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelblokjes in water met zout in 20 minuten gaar. Maak de postelein schoon, was ze en hak ze grof. Los het bouillonblokje op in 200 mililiter kokend water. Giet de aardappelblokjes af, stamp ze fijn en maak er met de bouillon en 3 eetlepels olijfolie puree van. Meng de postelein door de aardappelpuree en warm he tgoed door. Breng de stamppot op smaak met de creme fraiche en zout.

 

Posteleinsoep

- posteleinsoep.jpg

  • 4 porties uit Nederland
  • In 40 minuten klaar

Ingrediënten

  • 125 gram aardappelen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 400 gram postelein
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 100 mililiter slagroom

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze droogstomen. Maak de postelein schoon en hak ze grof. Pureer de aardappelblokjes met de postelein en voeg 1 liter water met de bouillonblokjes toe. Breng het gerecht al roerend aan de kook. Voeg de geraspte kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Houd de soep 5 minuten tegen de kook aan en breng hem op smaak met zout. Roer de slagroom door de soep en verdeel de soep over 4 diepe borden. Bestrooi de soep met nootmuskaat.