Algemene informatie over Pastinaak

- pastinaak.jpg

Pastinaak is een witgele wortel die gegeten wordt als groente. Het is familie van de gewone wortel. De smaak van pastinaak is zoeter, anijsachtig. De groente komt tegenwoordig niet zo snel meer op tafel. Vroeger verving de pastinaak echter nog wel eens de aardappel. Het is een wintergroente. Pastinaak wordt in november, december en januari geoogst.

De pastinaak had vroeger het formaat van de gewone wortel. Hij groeide oorspronkelijk rond de Middellandse Zee. De oude Grieken en Romeinen kenden deze wortel al als groente. Romeinse soldaten namen de pastinaak mee naar het noorden. In het noorden bleek de pastinaak veel groter te worden. De wortel deed het blijkbaar beter in koudere gebieden. In de Middeleeuwen werd de pastinaak gegeten als volksvoedsel, net als daarna de aardappel. In Groot-Brittannië en Ierland is deze groente nog steeds populair. Nadat de pastinaak langzaam werd vervangen door de aardappel, is hij minder in trek geraakt.

Er zijn geen verschillende soorten pastinaak. Het verschil zit in de grootte. Er is babypastinaak, halflange pastinaak en extra grote pastinaak. Pastinaak i s verkrijgbaar bij de groentezaak. Verse pastinaak is verkrijgbaar van oktober tot maart. Het is een echte wintergroente. De wortel hoort er stevig uit te zien. Er mogen geen bruine vlekken op de pastinaak zitten en verschrompelde of verdroogde wortels kunt u beter laten liggen. Bewaar de pastinaak (zonder verpakking) in de groentelade van de koelkast. Zo is de groente tot een week houdbaar. Pastinaak is een gezonde groente. Ze is rijk aan mineralen en koolhydraten. Pastinaak heeft een gunstige werking op maagkrampen. De groente is geschikt voor diabetici en werkt vochtafdrijvend.

Wortel-pastinaakgratin (uit: "Alles over ei- en eiergerechten")

- pastinaak-2.jpg

  • 25 g boter
  • 1 grote ui, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 350 g wortelen, geraspt
  • 350 g pastinaken, geraspt
  • 2 eieren, geklutst
  • 1,5 dl room
  • versgemalen nootmuskaat
  • paneermeel
  • zout en zwarte peper.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Smelt de boter in een grote koeken- of steelpan.
  3. Fruit hierin de uiringen en het uitgeperste knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  4. Voeg de geraspte wortelen en pastinaken toe, bak ze enkele minuten en breng ze op smaak (!) met veel zout en peper.
  5. Vet een ondiepe ovenschaal in en schep het groentemengsel erin.
  6. Strijk de bovenkant glad.
  7. Klop in een maatbeker de eieren los met de room, nootmuskaat, zout en peper.
  8. Giet het eimengsel over de gekookte en geraspte groenten en bestrooi ze met paneermeel.
  9. Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de gratin stevig aanvoelt en goudbruin van kleur is.

 

Eendenborstfilet met pastinaak en blauwe bessensaus

- eendenborstfilet.png

  • 4 porties
  • In 1 uur klaar

Ingrediënten

  • 600 gram eendenborstfilet
  • 900 gram pastinaakwortel
  • 100 gram blauwe bessen en paar bessen als garnering
  • 2 eetlepels bessenjenever
  • bieslook
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

De pastinaakwortel schillen en (met kaasschaaf) linten snijden.
Water aan de kook brengen en de linten hier vijf minuten in laten koken. In een vergiet af laten koelen.
De eendenborstfilet aan de vel zijde kruislings diep insnijden en zout en peper aan beide zijden strooien.
In een pan ingevet met olie op het vel vijf minuten op hoog vuur aanbakken.
Het vuur iets temperen en de eendenborstfilet ook aan de andere kant vijf minuutjes aanbakken.
Nog eens op het vel vijf minuten en dan de filet in aluminiumfolie wikkelen en laten rusten.
Het braadvocht aanvullen met 100 mililiter water en de blauwe bessen hierin aan de kook brengen.
Even laten koken totdat de bessen openbarsten.
Met een vork alle bessen helemaal fijnprakken.
De bessenjenever toevoegen en nog heel even doorkoken.
De jus door een zeef halen.
Eendenborstfilet snijden en samen met de pastinaakwortel op een bordje leggen.
Paar lepels jus eroverheen gieten en afmaken met een paar bessen en wat bieslook ter garnering.
Bron: © familie recept

Groente rosti met gepocheerde eieren

 - mihoen-kip-groente.png

  • 4 porties
  • In 10 minuten klaar (Voorbereiden:20 minuten)

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen, grof geraspt
  • 150 gram wortelen, als lucifers gesneden
  • 100 gram pastinaak, als lucifers gesneden
  • 5 grote eieren
  • 12 gram verse bieslook, gewassen en gesnipperd
  • 2 eetlepels koolzaad olie of groente olie
  • 1 theelepel witte wijn azijn

Bereidingswijze

Doe de aardappelen samen met de wortel en pastinaak in een schaal. Meng het goed en kruid het met wat zwarte peper. Voeg 1 ei toe en de helft van de bieslook. Meng het goed.
Deel het met de hand in 8 porties en vorm ieder tot plat pasteitje.
Verhit olie in een grote koekenpan boven gemiddelt vuur. Bak de rosti’s in de olie voor 3-4 minuten aan beide kanten totdat ze knapperig en goudbruin zijn.
Breng ondertussen in een grote pan water tegen kookpunt aan. Voeg de witte wijn azijn toe. Breek de overige eieren in de pan, een tegelijk. Pocheer ze 3-4 minuten voor zacht eigeel, shep ze uit het water met schuimspaan.
Serveer 2 rosti’s per persoon met een gepocheerd ei er bovenop. Garneer met de overige bieslook en zwarte peper.

- pastinaakc-3.jpg

Pastinaakstampot

  • 4 porties
  • In 40 minuten klaar

 Ingrediënten

  • 1 kg pastinaak
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 6 lenteuitjes
  • 1 rookworst
  • 150 gram spekjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 4 eetlepels bladselderij, gesneden
  • 50 gram boter
  • peper
  • zout
  • 0,5 liter melk

Bereidingswijze

Aardappels en pastinaak schillen en in stukken snijden. Kook de aardappels en de pastinaak gelijk gaar in één pan. Afgieten, goed uitlekken en fijn stampen. Voeg boter en melk toe en roer tot een luchtige puree. Ondertussen de lente-uitjes in ringetjes snijden, de spekblokjes uitbakken en op het laatst de lente-uitjes toevoegen. Rookworst garen en in plakjes snijden. Spekjes/lenteuitjes, rookworst en bladselderij aan de puree toevoegen. In een ovenschaal doen, geraspte kaas erover en 10 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden celsius.