Algemene info over Meiraaap

- meiraap.jpg

Meiraapje 'Platte Witte Mei' is een platronde knol met wit vruchtvlees, het is een snelgroeiend knolgewas dat vroeger, voor de komst van de aardappel, in Nederland een belangrijk voedingsgewas was. Het blad van de meiraap kan als 'raapsteel' worden gegeten. Meiraap is een echte najaars- en wintergroente en het is zeer geschikt als nateelt.
TEELT
Voor een vroege oogst zaaien vanaf maart tot eind april op een rijafstand van 30 centimeter en uitdunnen op 10 tot 15 centimeter. Als nateelt zaaien vanaf begin juli tot eind augustus.
STANDPLAATS
Bemesting is niet nodig, de knollen groeien op alle typen grond maar het beste op een wat lichte, humusrijke grond. In verband met het verspreiden van knolvoet bij voorkeur niet telen op een stuk grond waar eerder koolgewassen (kruisbloemigen) stonden. Vooral als nateelt is er meer kans op koolvlieg, de knolletjes daarom bij voorkeur telen onder insektengaas.
OOGST
De oogst is in mei en juni of bij een herfstteelt, vanaf september tot eind oktober. De knolletjes dan eind oktober inkuilen en tot in de winter bewaren.

Salade van meirapen en appel

- meiraap-appel.jpg

Een HEERLIJKE salade!!
De smaak van meirapen is fris , sappig en rauw redelijk pittig.
Het lijkt op radijs maar dan milder.
Bij jonge meirapen is schillen niet nodig.
Alleen het kapje aan de boven- en onderkant verwijderen is voldoende.
Mocht de schil wat taaier aanvoelen , dan moet je de knolletjes wel even schillen.

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Keuken: Fusion keuken

Smaak: Pittig

Soort gerecht: Salades

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr meirapen ( schoongeboend )
1 friszoete appel ( bijv. Junami )
1 zakje bosui ( 3 stuks , in schuine reepjes )
1 bakje walnoten ( 60gr)
3 eetl citroensap
2 theel mosterd
1 eetl gembersiroop ( flesje 250 ml )
6 eetl extra vierge olijfolie

Hulpmiddelen

Mes , snijplanken en saladeschaal

Voorbereiding

Snijd een plakje van de onder- en bovenkant van de rapen.
Snijd de rapen met een scherp mes in dunne plakjes.
Snijd de ongeschilde appel in kwarten , verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes.

Bereidingswijze

Doe de meirapen met de appel , bosui, en walnoten in een schaal.
Klop een dressing van het citroensap , de mosterd , gembersiroop en olie.
Breng op smaak met peper en zout.
Schenk de dressing over de salade en schep om.

Serveertips

Lekker bij lamsworstjes of kipfilet en gebakken aardappelen.

Bron

AH op een verpakking meirapen

Meiraap met honing en hazelnoten

- meiraap-honing.jpg

Een HEERLIJK bijgerecht.

Bereidingstijd: 10 -20 minuten

Keuken: Nederlandse keuken

Smaak: Anders

Ingrediënten voor 4 personen

800 gr meirapen ( schoongeboend )
25 gr ( room) boter
1 eetl honing
1/2 bakje hazelnoten (a 95 gram )
1 eetl tijm ( alleen de blaadjes )

Hulpmiddelen

Mes , hapjespan en koekenpan.

Voorbereiding

Snijd een plakje van de onder- en bovenkant van de rapen.
Snijd ze in partjes van 1 cm dik.

Bereidingswijze

Verhit de boter in een hapjespan en schep de meirapen er 1 minuut door.
Voeg 100 ml water en de honing toe.
Stoof de meirapen met het deksel op de pan 5 min op laag vuur.
Neem het deksel van de pan en laat het vocht in 3 min verdampen.
Breng op smaak met peper en zout.
Rooster ondertussen in een koekenpan zonder olie of boter de hazelnoten goudbruin.
Laat afkoelen op een bord en hak de noten grof.
Leg de meirapen op een schaal .
Bestrooi met de hazelnoten en de tijm .

Serveertips

Lekker bij gebakken biefstuk of zalmfilet.

Bron

AH , op een verpakking meirapen

Henrike's Gevulde Courgette-meiraap

- meiraap-courgette.jpg

Als je van afwisseling houdt en ook nog eens glutenvrij, zoutarm en vegetarisch wilt genieten, is dit wok-/overgerecht echt iets voor jou! De vulling van de uitgeholde courgettes: het courgettevruchtvlees, gebakken ui en meiraap.
Vegetarisch, zoutarm, gluten- en koemelkeiwitvrij

Bereidingstijd: 30 – 60 minuten

Gang: Hoofdgerecht

Keuken:

Nederlandse keuken

Smaak:

Pittig

Techniek:

Combi

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 courgettes
  • 1 glas rode wijn
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 eetlepel gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • iets (balsamico)azijn
  • 1 ui
  • 2 meirapen (kun je evt. vervangen door gewone rapen of
    koolrabi)
  • 1 vers rood pepertje (of 1 eetlepel
    gemalen cayenne peper)
  • 4 teentjes verse knoflook
  • Snijplank
  • schilmesje
  • stamper
  • kom
  • (aardenwerk) ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • magnetron/hete luchtoven
  • De ui pellen en in kleine stukjes snijden
  • De meiraap ontdoen we van de boven- en onderkant en de rest schillen.
    Evt. donkere putjes eruit snijden
  • De meiraap in kleine blokjes van 1/2 cm. snijden
  • Het steeleind van de courgette er af snijden
  • De courgette in de lengte-richting netjes doormidden snijden
  • Het vruchtvlees uit de courgette schrapen, in de kom doen en fijnprakken met een stamper
  • Het rode pepertje in kleine stukjes snijden

    TIP:Omdat de peperdeeltjes heel makkelijk aan het vet in je handen binden, wrijf ik m′n handen vooraf in met olijfolie. Dan spoel ik na het verwerken van de chili de ongewenste peperdeeltjes makkelijk van m′n handen.
  • In een wok de olijfolie verhitten
  • De uien toevoegen en diep bruin (niet zwart!!!)wokken.
    Dat geeft een heerlijke diepe gecarameliseerde smaak aan de ui, die hierdoor zoetig wordt
  • Het fijngesneden rode pepertje toevoegen
  • Enkele minuten meewokken totdat alle vocht verdwenen is
  • De stukjes meiraap toevoegen en rondom bruin wokken
    Deze bakt dus zonder vocht, waardoor de smaak van de meiraap mooi in de meiraap blijft
  • Afblussen met een glas rode wijn
  • Goed over de bodem roeren, zodat alle bakdeeltjes, die veel smaak hebben, los komen
    (dit heet deglaceren)
  • Als de wijn is verdampt het vuur uitdoen en de wok laten afkoelen.
    (hierdoor trekken de smaakstoffen uit de wokolie in de meiraap waardoor de meiraap een diepe smaak krijgt)
  • Ondertussen de oven (hete lucht) voorverwarmen op 150 graden Celsius
  • Terwijl de hete lucht oven aan het voorverwarmen is, het courgettevlees prepareren door er wat (balsamico)azijn, de geperste knoflook, de gemalen nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en korianderzaad aan toe te voegen
  • Het geheel goed doorroeren, zodat de zuren in de (balsamico)azijn goed op de courgettepulp inwerken
  • De gewokte meiraap er nu aan toevoegen en weer omroeren
  • De leeggeschraapte courgettes vullen met het mengsel
    (dat je aan de courgettepulp de gewokte meiraap hebt toegevoegd, heb je nu meer vulling dan er oorspronkelijk aan vruchtvlees in de courgette zat. Dat is juist de bedoeling: je kunt het mengsel met een bergje in de courgettehelften vullen.)
  • Leg de gevulde courgettehelften in de ovenschaal en afdekken we af met aluminiumfolie
  • De schaal gedurende 20-30 minuten in de voorverwarmde hete luchtoven bakken.

Hulpmiddelen

  • Snijplank
  • schilmesje
  • stamper
  • kom
  • (aardenwerk) ovenschaal
  • aluminiumfolie
  • magnetron/hete luchtoven

Voorbereiding

  • De ui pellen en in kleine stukjes snijden
  • De meiraap ontdoen we van de boven- en onderkant en de rest schillen.
    Evt. donkere putjes eruit snijden
  • De meiraap in kleine blokjes van 1/2 cm. snijden
  • Het steeleind van de courgette er af snijden
  • De courgette in de lengte-richting netjes doormidden snijden
  • Het vruchtvlees uit de courgette schrapen, in de kom doen en fijnprakken met een stamper
  • Het rode pepertje in kleine stukjes snijden
  • TIP:Omdat de peperdeeltjes heel makkelijk aan het vet in je handen binden, wrijf ik m′n handen vooraf in met olijfolie. Dan spoel ik na het verwerken van de chili de ongewenste peperdeeltjes makkelijk van m′n handen.

Bereidingswijze

  • In een wok de olijfolie verhitten
  • De uien toevoegen en diep bruin (niet zwart!!!)wokken.
    Dat geeft een heerlijke diepe gecarameliseerde smaak aan de ui, die hierdoor zoetig wordt
  • Het fijngesneden rode pepertje toevoegen
  • Enkele minuten meewokken totdat alle vocht verdwenen is
  • De stukjes meiraap toevoegen en rondom bruin wokken
    Deze bakt dus zonder vocht, waardoor de smaak van de meiraap mooi in de meiraap blijft
  • Afblussen met een glas rode wijn
  • Goed over de bodem roeren, zodat alle bakdeeltjes, die veel smaak hebben, los komen
    (dit heet deglaceren)
  • Als de wijn is verdampt het vuur uitdoen en de wok laten afkoelen.
    (hierdoor trekken de smaakstoffen uit de wokolie in de meiraap waardoor de meiraap een diepe smaak krijgt)
  • Ondertussen de oven (hete lucht) voorverwarmen op 150 graden Celsius
  • Terwijl de hete lucht oven aan het voorverwarmen is, het courgettevlees prepareren door er wat (balsamico)azijn, de geperste knoflook, de gemalen nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en korianderzaad aan toe te voegen
  • Het geheel goed doorroeren, zodat de zuren in de (balsamico)azijn goed op de courgettepulp inwerken
  • De gewokte meiraap er nu aan toevoegen en weer omroeren
  • De leeggeschraapte courgettes vullen met het mengsel
    (dat je aan de courgettepulp de gewokte meiraap hebt toegevoegd, heb je nu meer vulling dan er oorspronkelijk aan vruchtvlees in de courgette zat. Dat is juist de bedoeling: je kunt het mengsel met een bergje in de courgettehelften vullen.)
  • Leg de gevulde courgettehelften in de ovenschaal en afdekken we af met aluminiumfolie
  • De schaal gedurende 20-30 minuten in de voorverwarmde hete luchtoven bakken.

Serveertips

Lekker met een groene naturelle salade