Recepten koolrabi

Koolrabi

- koolrabi.png

Koolrabi is de naam van een groente die uit een teeltvorm is ontstaan, waarbij wilde kool is gekruist met een wilde witte biet. Het lijkt alsof de naam van koolrabi te maken heeft met koolraap, maar dat is niet zo. De koolrabi vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Noord-Europa. Het eetbare gedeelte van de koolrabi zit in de verdikking.

1. Koolrabi in mosterd-roomsaus voor 4 personen

- koolrabi-in-mosterd-roomsaus.jpg

Ingrediënten:

3-4 koolrabi

250 ml salgroom

1 eetlepel Doesburgse mosterd

versgemalen peper

Bereiden:

De koolrabi's dun schillen en doormidden snijden. Helften op het snijvlak leggen en in dunne plakken snijden. De plakken in een wijde (hapjes)pan leggen en de slagroom eroverheen schenken. De slagroom aan de kook brengen en het geheel afgedekt 5 min laten koken. De deksel verwijderen en de groente nog 5 min laten koken tot de koolrabi gaar is en de slagroom wat is ingekookt. De koolrabi met een schuimspaan in een warme schaal scheppen. De mosterd vervolgesn aan de slagroom toevoegen en daar doorheen roeren. Op smaak brengen met zout en peper en vervolgens over de koolrabi schenken. Lekker bij gegrilde karbonades.

2. Lamskoteletjes op een bedje van koolrabi met salie voor 4 personen

- lamskoteletjes.jpg

Ingrediënten:

12 lamskoteletjes

2 koolrabi's

2 teentjes knoflook

3 bosuitjes

2 takjes salie

5 eetlepels olijfolie

3 eetlepels graanmosterd

zwarte peper en zout

Bereiden:

Schil de koolrabi's, snij ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in gezouten water. Spoel en laat de koolrabi's uitlekken in een vergiet. Pel de knoflook en snij in plakjes. Maak de bosuitjes schoon en snij in ringetjes. Snij salie in reepjes. Verhit in een koekepan 3 eetlepels olie en bak hierin de koorabi gedurende 1 minuut. Voeg 3/4 van de bosuitjes en de helft van de salie toe en laat het geheel gedurende 4 minuten op een matig vuur bakken tot de koolrabi begint te kleuren. Wrijf de lamskoteletjes in met mosterd en spijs met peper. Verhit de rest van de olie en bak hierin de lamskoteletjes mooi rosé. Spijs met zout, haal het vlees uit de pan en laat het vlees even rusten op een warme plaats. Verdeel de koolrabibereiding over de borden en schik er de lamskoteletjes op. Garneer met de rest van de salie en de ringetjes bosui. Sreveer met rijst of aardappelpuree.

3. Oesterzwammen met koolrabi en wortel voor 2 personen

Ingrediënten:

1 wortel (150 gr)

1 koolrabi (200 gr)

1 tl. boter

zout

150 gr. oesterzwammen

1 plak spek (25 gr)

1 sjalot

5 el. witte wijn

40 gr. boter

6 takjes dragon

bosje bieslook

Bereiden:

Geschilde koolrabi in reepjes snijden. Wortel in dunne plakjes snijden. Boter smelten en groente erbij doen. Ca. 1 min. laten stove. Licht met zout bestrooien en over verwarmde borden verdelen. Bak gesneden spek uit en voeg gesnipperde sjalot toe en laat kort fruiten. blus af met witte wijn. Laat de saus binden door er harde boter in blokjes door te kloppen. Breng op smaak met zout en voeg gesneden bieslook toe. Laat de schoongeborstelde oesterzwammen al schudden 2 min. meestoven. Verdeel over de borden.