Algemene informatie over Koolraap

- koolraap1.jpg

Koolraap is een groente. Het is een wortelknol van een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het jonge blad van deze plant wordt ook wel snijmoes of snijkool genoemd en kan ook worden gegeten. Koolraap wordt veel verward met de knolraap. Dat is niet verwonderlijk, het is namelijk een product wat ontstaan is uit een kruising tussen kool en de knolraap (ook wel meiknol of meiraap genoemd). Ze lijken ook op elkaar, met het verschil dat de koolraap beduidend groter is en een typische wintergroente is (wat je van de meiknol, het woord zegt het al, zeker niet kunt zeggen). In ieder geval is de koolraap in Nederland nog steeds niet erg populair en behoort het tot de zogenaamde vergeten groente. De koolraap behoorde in de Hongerwinter van 1916 en 1917 tot volksvoedsel in tijden van nood. Deze winter wordt dan ook wel koolraapwinter genoemd. Deze winter was de aardappeloogst mislukt en waren mensen gedwongen koolraap te gebruiken als vervanger. Koolraap wordt de laatste tijd weer wat vaker gebruikt in de keuken en is daarom ook weer wat beter verkrijgbaar bij de groentewinkel en in de supermarkt. Koolraap wordt aangevoerd van oktober tot maart, een echte wintergroente dus. Er zijn verschillende rassen en sommigen worden speciaal geteeld voor consumptie. Zo teelt men in Noord-Holland vooral de Runia, maar er zijn ook soorten met de naam ‘Hollandse roodkop’, ‘Friese Paarskop’ en ‘Gele Groenkop’. De namen verwijzen naar het bovenste deel van de raap. Deze groeit boven de grand uit en verkleurt daarom per soort in verschillende kleuren. Koolraap is een grote knop met een ruwe schil. De knol moet bij aankoop stevig aanvoelen. Rimpelige exemplaren laat je beter liggen, deze zijn al oud en worden kurkachtig zacht van binnen. Koolraap kun je meerdere weken bewaren op een koele, niet al te droge plaats. Je kunt hem invriezen als je hem van te voren 3 minuten hebt geblancheerd. In de vriezer is de koolraap ongeveer 3 maanden houdbaar.  

Boerenkool stamppot met makreel

4 porties

In 55 minuten klaar (Voorbereiden:15 minuten)  

- koolraap2.jpg

Ingrediënten

            1 ui, gepeld

            2 theelepels kurkuma       

            100 milliliter witte wijnazij

            1 kleine koolraap

            2 eetlepels olijfolie

            500 gram panklare boerenkool

            100 gram havermout

            500 milliliter roentebouillon

            1 gestoomde makreel (circa 300 gram)

Bereidingswijze:

Snijd de ui in vieren en snijd de stukken in dunne plakjes. Meng in een kommetje de kurkuma met de azijn en schep de stukjes ui erdoor. Laat de ui minstens 3-4 uur marineren, tot de stukjes mooi geel en zacht zijn.

Bereiden:

Snijd de koolraap in plakken, schil ze en snijd ze in blokjes. Of snijd de bloemkool in roosjes. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en roerbak de koolraap of bloemkool 1 minuut. Schep hand voor hand de boerenkool erdoor en roerbak tot de blaadjes iets slinken. Schep dan de havermout erdoor en schenk de bouillon erbij. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Smoor de groenten afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.

Maak de makreel schoon: verwijder het vel met de kop en de staart. Neem het visvlees van de graat en verdeel het in stukken. Leg de stukken makreel in een magnetronschaal en verwarm afgedekt 2-3 minuten op 600 watt in de magnetron. Schep de uitjes uit de azijn en laat ze in een zeef uitlekken.

Stamp de boerenkool met de koolraap of bloemkool en de havermout met een stamper tot een rulle stamppot. Meng de helft van de gele ui door de stamppot en roer er naar smaak nog 1-2 eetlepels van de gele azijn door.

Serveer de boerenkoolstamppot in diepe borden. Leg de stukken makreel erop en strooi de resterende ui erover.

Koolraap met spekjes

- koolraap3.jpg

            4 porties

            In 30 minuten klaar

Ingrediënten

            1 kg koolraap

            25 gram boter

            100 gram magere spekblokjes of reepjes

            2 theelepels kerriepoeder

            zout

Bereidingswijze

Snijd de koolraap in plakken van 1 cm dik en schil ze.

Was de plakken en snijd ze in dobbelsteentjes.

Smelt de boter en bak de spekblokjes op een half hoog vuur zachtjes uit.

Schep ze met een schuimspaan uit de pan en voeg de koolraap aan het bakvet toe. Strooi het kerriepoeder erdoor en bak even mee.

Voeg 1 deciliter water en zout naar smaak toe en stoof de groente in ca. 20 minuten op een laag vuur gaar. Giet de koolraap af en schep de spekblokjes erdoor.

koolraap overschotel

Bereidingstijd:

20-30 minuten

Gang:

Hoofdgerecht

Keuken:

Vegetarische keuken  

Smaak:

Anders  

Techniek:

Bakken in oven  

Ingrediënten voor 4 personen

1 koolraap


4 vastkokende aardappelen


3 a 4 uien in parten (rode en gewone)


4 a 5 tenen knoflook


verse rozemarijn


grof gemalen zeezout

versgemalen zwarte peper

olijfolie

Hulpmiddelen

Ovenschotel

Voorbereiding

Schil koolraap en aardappels en snijd in blokjes
pel uien en snijd in 4-en

Bereidingswijze

Kook de blokjes koolraap en aardappel 10 minuutjes voor.
Doe olijfolie in een ovenschaal en knijp 2 tenen knoflook er boven uit. Doe de voorgekookte blokjes koolraap en aardappel erbij en roer goed om. Dan de in 4-en gesneden uien erbij en een paar hele tenen knoflook er tussen. Maal zout en peper er over en doe de rozemarijn erbij. Afdekken met aluminium folie en in de oven (180 graden) zetten totdat het gaar is (ongeveer een half uurtje) 
Als je van pittig houdt maal je er nog wat chilivlokken overheen.

Serveertips

Serveren met een frisse groene salade en vegetarische balletjes, met chilisaus maar kan natuurlijk ook met pittige gehaktballetjes.