Recepten week 19
Chinese kool
Algemene informatie over Chinese kolen
Chinese kool een koolsoort die bestaat uit een lichtgekleurde en langwerpige krop. De Chinese kool behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het is een snel groeiende kool. Oorspronkelijk komt de Chinese kool uit Oost-Azië. De groente is in de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd. Nederland teelt de kool zowel op de koude grond als in de kas. De Chinese kool wordt echter ook in China, Japan, Korea en Taiwan geteeld. Chinese kool heeft een minder sterke koolsmaak dan andere koolsoorten zoals de witte of groene kool. De kool wordt veel gebruikt in zowel Oosterse gerechten als Europese gerechten.
Chinese kool heeft dezelfde grote als een flinke kropsla of bladkool en heeft bladeren met brede nerven. Ze hebben een knapperige sappige textuur en smaken zoet mosterdachtig. Men kan de groente rauw en gekookt eten. Er zijn verschillende typen Chinese kool, zoals de Chinese gele Pe-tsai, de Cantonner Witkrop en Wong Bok. Nederland teelt de Cantonner Witkrop en Japanse hybriden. Chinese kool is het hele jaar door verkrijgbaar in de groentewinkel of in de supermarkt. De kool is op een koele plaats maximaal twee dagen houdbaar en in de koelkast ongeveer een week. Wanneer de kool voor een warme bereiding wordt gebruikt, rekent men op 300 tot 350 gram per persoon. Chinese kool is een caloriearme groente en ze bevat veel voedingsvezels en mineralen, waaronder kalium, calcium en ijzer. De kool is rijk aan vitamine C en foliumzuur. Men dient er wel rekening mee te houden dat het een nitraatrijke groente is. Rauwe kool bevat een mix van carcinogene en andere chemische stoffen die schadelijk voor de gezondheid zouden zijn.
Chinese kool potje
- 4 porties uit
- In 30 minuten klaar (Voorbereiden:30 minuten)
Ingrediënten
- 1 chinese kool, mag ook spitskool zijn
- shoarma reepjes naar behoefte
- zakje nasikruiden
Bereidingswijze
Bak de shoarma reepjes in een wokpan tot ze bijna gaar zijn.
Snijd de kool in stukjes ( niet te klein) en doe ze bij het shoarma vlees.
Laat ondertussen de nasikruiden wellen.
De nasikruiden bij het vlees voegen. Roer alles goed door elkaar en het kan opgediend worden. Voor de liefhebbers eventueel met rijst, maar is niet noodzakelijk.
Stamppot van Chinese kool
- 4 porties
- In 30 minuten klaar (Voorbereiden:15 minuten)
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen
- zout
- ui
- 1 teentje knoflook
- 1 chinese kool
- 1 zakje nasikruiden (Conimex)
- 1 eetlepel olie
- 125 gram magere spekreepjes
Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout gaar.
Pel en snipper intussen de ui en de knoflook.
Maak de Chinese kool schoon, snijd hem in dunne reepjes en laat de kool goed uitlekken.
Schenk 1 deciliter heet water op de nasikruiden.
Verhit de olie en bak de spekreepjes 3 minuten op hoog vuur knapperig uit.
Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze op een halfhoog vuur 3 minuten mee.
Schep de nasikruiden met het vocht erdoor en laat alles op een zacht vuur 3 minuten pruttelen.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Schep de Chinese kool en het nasikruidenmengsel erdoor en verwarm alles al omscheppend op een halfhoog vuur.
Lekker met karbonade.
Chinese Hotpot
- 4 porties
- In 25 minuten klaar
Ingrediënten
- 500 gram hamlapjes
- 2 eetlepels shoarmakruiden
- 600 gram chinese kool
- 2 uien
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kg kruimige aardappels
- wat melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 3 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze
Schil de aardappels, snijd ze in stukjes, was ze en kook ze ca 15 minuten in water met zout. Stamp ze fijn en voeg melk, zout, peper, nootmuskaat en crème fraîche toe en maak er een romige puree van. Pel en snipper de uien. Verwarm de olie in een wok of koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit de ui, schep het vlees erdoor en roerbak het geheel 5 minuten op een matig vuur zodat de kruiden niet verbranden. Roerbak de koolreepjes mee tot ze zacht zijn. Schep alles door de puree en laat het gerecht nog even doorwarmen.
Lentestamp van Chinese kool
- 4 porties uit
- In 25 minuten klaar (Voorbereiden:10 minuten)
Ingrediënten
- 1,5 kilo vastkokende aardappelen
- 1 Chinese kool
- 75 gram veldsla
- jus (pakje of van de vorige dag)
- 375 gram rookworst
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel kerriepoeder
- olie
- zout
- stamper
Bereidingswijze
Snijd de knoflook in kleine stukjes. Snijd de kool in reepjes (met de hand of met een keukenmachine of al voorgesneden gekocht).
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar.
Verhit tijdens het koken een flinke scheut olie in een wok of braadpan en bak hierin de knoflook met kerriepoeder gedurende 1 minuut. Voeg de kool toe en roerbak 3 minuten.
Bereidt de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking of warm die van gisteren op.
Warm de rookworst op óf in de magnetron (4 minuten op 180 Watt) óf in een pan met water dat tegen de kook aan is (gedurende 10 minuten).
Giet de aardappels af en vang daarbij 1 kopje kookvocht op.
Stamp de aardappelen met wat kookvocht met de stamper tot een grove puree. Schep de kool en de veldsla er doorheen.
Serveer de stamppot met de jus en de worst.