Recepten week 33

Rabarber

- rabarber.jpg

Rabarber is een plant die al zeker 5000 jaar door de mens wordt gebruikt. Aanvankelijk werd zij eigenlijk alleen als geneesmiddel gebruikt. Het was in het jaar 1600 dat een Engelsman, genaamd Gerarde, de rabarber in de keuken ontdekte. Hij verwerkte het op dezelfde manier als snijbiet en spinazie. Bekendheid kreeg de rabarber in 1750. In Duitsland eten ze de rabarber als groente sinds 1850 en in Nederland werd de plant omstreeks 1900 in de keuken verwerkt.

Rabarber is een plant uit de Duizendknoopfamilie. Ze komt oorspronkelijk uit de steppen van Azië. De Chinezen ontdekten de geneeskrachtige eigenschappen uit de wortel van de plant en namen de plant mee naar China. Er zijn verschillende soorten rabarber: Chinese of Russische ((Rheum Palmatum L.), getande rabarber (Rheum Officinale Baill.), sterrabarber (Rheum Emodi Wall.), stompe rabarber (Rheum Rhaponticum L.), en gegolfde rabarber (Rheum Undulatum L.). De Chinese of Russische rabarber en de getande rabarber worden geteeld om de wortel en de andere soorten worden geteeld om de bladstelen.

De wortelstokken van de rabarberplant bevatten een bittere stof, genaamd Anthrachinon. Deze stof wordt verwerkt in geneesmiddelen. Op de wortelstokken groeien stevige stelen met grote bladeren. De stelen van de bladeren worden gegeten. Zij zijn het lekkerst wanneer ze tussen de 10 en 35 dagen oud zijn. De stelen bevatten appelzuur. Dit appelzuur heeft een bloedreinigende werking. Rabarber is dan ook goed voor hart- en bloedvaten. Daarbij bevat rabarber vitamine B1, B2, B6, C en mineralen als ijzer en foliumzuur.

Rabarber is verkrijgbaar in de periode van januari tot en met augustus, met een topaanvoer in mei. Let bij de aankoop op de stelen, ze moeten stevig en glanzend zijn. Hoe meer groen in de stelen zit, des te zuurder de rabarber zal smaken. Bij kamertemperatuur is verse rabarber ongeveer drie dagen houdbaar. In de groentelade van de koelkast blijft ze een week goed. Rabarber kan worden ingevroren. Hiervoor zijn de maanden mei en juni het meest geschikt. De groente hoeft overigens niet van tevoren worden geblancheerd.

Aardbei-mascarpone

  • Nagerechten
  • 4 porties uit Nederland
  • In 25 minuten klaar

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber
  • 300 gram aardbeien
  • 1 pakje kookpuddingpoeder vanille (voor 500 milliliter melk)
  • 250 milliliter kersensap
  • 7-9 eetlepels suiker
  • 0,5 citroen
  • 125 gram mascarpone
  • 300 milliliter roomyoghurt (light)

Bereidingswijze

Maak de rabarber schoon en snijd hem in dunne plakjes. Maak de aardbeien schoon en snijd ze naar gelang de grootte doormidden of in kwarten.
Roer het kookpuddingpoeder met 5 eetlepels van het kersensap glad.
Breng het overige kersensap en 5-6 eetlepels suiker aan de kook. Kook er de rabarber afgedekt circa 5 minuten in. Roer de aangemaakte vanillepuddingpoeder erdoorheen. Breng op nieuw aan de kook en laat 1 minuut koken. Roer de aardbeien erdoorheen en laat afkoelen.
Was de citroen met heet water en wrijf hem droog.
Rasp de schil er fijn vanaf. Pers de citroen uit.
Roer de mascarpone, de yoghurt, het citroensap en de citroenrasp door elkaar.
Breng op smaak met 2-3 eetlepels suiker.
Verdeel de aardbeien-rabarbercompote en de mascarponecrèmelaag voor laag over 4 glazen.

Kruimelrabarbertaart

  • - rabarberoven.jpg
  • Hartige taarten
  • 1 taart uit Nederland
  • In 1 uur en 15 minuten klaar (Voorbereiden:30 minuten)

Ingrediënten

  • VOOR DE BODEM:
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram margarine
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • VOOR DE VULLING:
  • 1 kilo rode rabarber
  • 150 gram kristalsuiker
  • rozijnen
  • kaneel
  • 4 eetlepels custard

Bereidingswijze

Bodem:
Doe het bakmeel, de margarine, de basterdsuiker en ei in één keer in een kom en mix alles door elkaar. Blijf erbij staan en zorg ervoor dat het kruimelig blijft en niet een grote massa wordt.
Doe 3/4 van het deeg in een springvorm.

Vulling:
Snijd de rabarber in kleine stukjes (+/- 1 cm) en voeg hierbij de suiker, rozijnen, kaneel en custard toe.
Meng alles goed door elkaar en verdeel het over de bodem.
Doe het overige (1/4 deel) deeg hierover en zet het in de oven.
Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar op 175 graden.
Aan het eind de temperatuur iets naar beneden naar 150 graden.

Rabarbercrumble

  • Nagerechten
  • 4 porties uit Nederland
  • In 35 minuten klaar (Voorbereiden:15 minuten)

Ingrediënten

  • 1 flinke bos rabarber
  • 1 sinaasappel
  • 75-100 gram suiker
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • VOOR HET KRUIMELLAAGJE:
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 150-175 gram bloem

- rabarbertaart1.jpg

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op circa 180 graden. Maak de rabarber schoon en snij de stengels in stukken van 4 cm. Borstel de sinaasappel en rasp hiervan ongeveer 2-3 theelepels schil af. Pas op geen wit. Pers dan de sinaasappel helemaal uit en breng de rabarber samen met het sap en de suiker aan de kook. Laat het enkele minuten koken tot de rabarber zacht is maar nog niet stuk is gekookt. Voeg het gemberpoeder toe. Maak het kruimellaagje door de boter te mengen met de suiker en bloem tot een kruimelig geheel. De stukjes hoeven niet helemaal even groot te zijn. Verdeel de rabarber over in een in gevette ovenschaal en strooi hierop de kruimellaagjelaat nu het kruimellaagje lekker bruin worden in ongeveer 10-12 minuten.