Algemene informatie over Wortelen

- bospeen-1.jpg

Wortelen zijn botanisch gezien dezelfde soort als de Nederlandse “peen”. De wortel is ontstaan uit wilde planten uit heel Europa. Van hieruit verspreidde de groente zich naar Noord-Afrika, Azië en China. De wortel was bekend bij de Grieken en de Romeinen en ook de Germanen en de Slavische volkeren aten hem. In de meeste Europese talen wordt de Latijnse naam "carota" gebruikt. Naar die naam werd ook het in 1831 ontdekt caroteen genoemd. Caroteen geeft de oranjerode kleur aan de wortel. Wortels die langer in de grond hebben gestaan hebben een donkere kleur dan wortels die vroeg zijn geoogst en bevatten ook meer caroteen. Dit wordt in het lichaam tot vitamine A omgezet. Wortelen bevatten ook veel vitamine C. Pas in de vorige eeuw ontstond door kruising een fijnere soort. Nederland is de grootste leverancier van de wortelen, maar er worden ook wortelen uit Spanje ingevoerd.

Wortelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de supermarkt of bij de groenteboer. Naast de verse wortelen zijn er ook de wortelen in een glazen pot en in blik. De wortelen in glas of blik worden ook veel gecombineerd verkocht met doperwten. We kunnen drie soorten wortelen onderscheiden, namelijk de bospeen, de waspeen en de winterpeen. Bospeen is een lange slanke wortel en heeft een mooie oranje kleur. Deze wortelen worden meestal in een bosje verkocht met het loof er nog aan. Bospeen smaakt fris zoet. Deze wortelen zijn vooral verkrijgbaar in de maanden april tot en met oktober. Waspeen heeft een veel minder uitgesproken smaak. Deze wortel is het hele jaar door verkrijgbaar. De kleur is donker oranje. Het loof is er af gehaald. Ten slotte is er de winterpeen. Deze wortel is over het algemeen erg groot, vlezig en heeft een feloranje kleur. De binnenkant is lichter dan de buitenkant. De winterpeen smaakt vol zoet. De smaak kan verschillend zijn. Dat heeft te maken met de teeltwijze. De winterpeen is rond september tot mei verkrijgbaar. Verse wortelen zijn stevig. Let u bij de aankoop van bospeen vooral op de kleur van het loof. Deze moet fris groen zijn. Een winterpeen wordt dof naarmate ze langer in de winkel ligt. Rekent u per persoon 200 tot 250 gram wortel. Wortels zonder loof zijn op een koele plaats 1 tot 2 weken houdbaar. Winterpeen kan enkele weken bewaard worden. Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren (peren, appels en aardappels), omdat ze daardoor snel oud worden en bitter gaan smaken.

 

Bospeen met bieslookboter

- wortel.png

  • 4 porties
  • In 20 minuten klaar

Ingrediënten

  • 30 gram verse bieslook
  • 75 gram gezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 bos bospeen

Bereidingswijze

Bieslook fijnsnijden of boven kommetje fijnknippen. Boter erdoor roeren en in de koelkast weer opstijven. Loof tot op 2 cm van de bovenkant van de bospeen afsnijden. Dunne worteltje aan de onderkant verwijderen. Bospeen bij loof vasthouden, schrappen en wassen of onder koud stromend water afborstelen. In wijde (hapjes)pan worteltjes met weinig water en mespunt zout aan de kook brengen en afgedekt in 10-15 minuten beetgaar koken (kookvocht is dan vrijwel verdampt). Pan met worteltjes tussentijds enkele malen omschudden. Bieslookboter uit de koelkast nemen. Eventueel resterend kookvocht afgieten en worteltjes in een warme schaal overdoen. Boter in gedeelten op de worteltjes doen en laten smelten. Lekker bij gestoomde vis.

Spaghetti met bospeen

- spaghetti.png

  • 4 porties uit Nederland
  • In 35 minuten klaar

Ingrediënten

  • 300 gram spaghetti
  • 1 bosje bospeen
  • 3 bosuitjes
  • 1 gele paprika
  • 0,5 bakje cherrytomaatjes
  • 125 mililiter zure room
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 0,5 eetlepel basilicum

 Bereidingswijze

Verwarm de ovengrill voor. Rasp de bospeen en snijd ze met de bosuitjes en paprika in stukken van 3 cm. Schep de groenten op een bakblik en voeg de olijfolie, basilicum en zout toe. Rooster de groenten 15 cm onder de hete grill in 20 minuten bruin en gaar. Keer ze halverwege om. Halveer de tomaatjes en schep ze na 12 minuten door de groenten en laat ze mee roosteren. Kook intussen de spaghetti in ruim kokend water met zout in 12 minuten beetgaar. Giet de spaghetti af en bewaar 3 eetlepels kookvocht. Roer de zure room, kaas ene kookvocht door de spaghetti. Breng de spaghetti op smaak met zout. Warm de spaghetti nog even door en verdeel de pasta over 4 diepe borden. Schep de geroosterde groenten erover.