Recepten week 18 2013

Flespompoen

Algemene informatie over Pompoenen

- flespompoen-1.jpg

De pompoen wordt gegeten als groente en behoort tot de komkommerachtigen. Naast de komkommer behoort ook de meloen tot deze soort. Pompoenen waren al sinds 7000 jaar voor Christus bekend. Europa maakte in de 16e eeuw kennis met deze vrucht. Er bestaan een dozijn aantal soorten pompoenen. Men kan de pompoenen onderverdelen in zomerpompoenen en winterpompoenen. De courgette en Patisson (ook keizers- of bisschopsmuts genoemd) behoren tot de zomerpompoen. De reuzenpompoen en spaghettipompoen vallen onder de winterpompoen. De dikke harde schil van winterpompoenen is niet eetbaar. Van de reuzenpompoen bestaan vele varianten. De spaghettipompoen heeft zijn naam te danken aan de draderige structuur van het gekookte vruchtvlees. De Japanse Hokaido pompoen is een geliefde (winter)pompoensoort. De kleur van de pompoen is oranje. Het vruchtvlees is stevig en zoet.

De smaak van pompoen is melig en doet denken aan wortel. Het vruchtvlees is vast en minder waterig dan die van de komkommer. De groene pompoen heeft een nootachtige smaak. De ronde soorten worden gewoon pompoen genoemd. De langwerpige soort kennen we als de courgette. Pompoen is verkrijgbaar in de groentewinkel. Verse pompoen voelt stevig aan. Zomerpompoenen moeten een glanzende schil hebben. Bij winterpompoenen is dat tegenovergesteld, deze moeten een matte schil hebben. Zomerpompoenen kunnen niet lang bewaard worden. Winterpompoenen kunnen echter 2 tot 6 maanden bewaard worden bij een temperatuur van 10 tot 15 graden Celsius. Aangesneden pompoen is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt aangesneden stukken ook invriezen.

De pompoen wordt niet alleen als groente gegeten. Men snijdt gezichten in de grote oranje pompoenen voor het Halloween feest en maakt er lampionen van. In het zuiden van de Verenigde Staten wordt de pompoen gebruikt voor pompoenslingeren. Pompoenslingeren is een sport waarbij teams verschillende mechanische toestellen, zoals katapulten of luchtkanonnen bouwen om een pompoen zo ver mogelijk te werpen. Ieder jaar vinden er wereldkampioenschappen plaats in Delaware. In België wordt er in het plaatsje Heffen ieder jaar in oktober een feestdag gehouden, genaamd pompoendag. Deze dag worden de straten en tuinen versierd met de mooiste decoraties gemaakt uit pompoenen.

- pompoen-3.jpg

Arabische linzenstoof met pompoen

  • 4 personen
  • In 35 minuten klaar

Ingrediënten

  • 4 eetlepels rijstolie of kokosvet
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 225 gram groene linzen, afgespoeld
  • 1 eetlepel Marokkaanse kruiden*
  • 1 kleine pompoen, in blokjes van 2 x 2 cm
  • 100 gram grof gehakte walnoten
  • 4 eetlepels grof gehakte verse koriander

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een ruime hapjespan.
2. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes 4 minuten.
3. Roer de linzen en de kruiden erdoor.
4. Voeg 500 ml water toe, breng aan de kook en stoof de linzen 15 minuten.
5. Voeg de pompoen en naar smaak zout toe en stoof alles in nog eens 15 minuten gaar.
6. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan goudbruin.
7. Verdeel het gerecht over 4 borden en strooi de walnoten en de koriander erover.

*Of gebruik 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander en 1 theelepel gemberpoeder.
Lekker met zilvervlies basmatierijst of couscous en eventueel nog een groene salade.

- pompoensoep.jpg 

 

Stampot knolselderij, wortel en pompoen

  • 4 porties
  • In 30 minuten klaar (Voorbereiden:10 minuten)

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 0,5 pompoen
  • 0,5 knolsederij
  • 4 bospeen
  • 1 bakje spekblokjes
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • scheutje room

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, pompoen en knolselderij. Maak de pompoen schoon en snij in blokjes van 2 cm. Doe dit ook met de knolselderij en wortels. Zet de aardappels op het vuur samen met de knolselderij en wortels en breng aan de kook. Doe de pompoen in een overschaal, schenk er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Zet dit 15 minuten in de oven. Bak de spekjes uit.
Als de aardappelen na ruim 20 minuten koken goed gaar zijn afgieten en stampen samen met de spekjes en room tot een lichte puree. Stamp als laatste de pompoen erdoor maar zorg dat deze niet helemaal tot puree wordt gestampt.

 

Reefilet met pompoenpuree en gestoofde spruitjes

  • 4 porties
  • In 1 uur en 30 minuten klaar

Ingrediënten

  • 250 gram aardappels
  • 4 sneden wit brood
  • 4 reefilets
  • 150 gram spruiten
  • 400 gram pompoen
  • 6 eetlepels boter
  • 2 eetlepels room
  • 75 milliliter melk
  • 1 eetlepel cognac
  • 4 eetlepels olie
  • 200 milliliter wildfond
  • 100ml groente bouillon
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

- pompoencreme.jpg

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 80 °C.
Snij 400 gram pompoen in blokjes.
Snijd uit het overige pompoenvlees 8 sterren.
Spoel de spruitjes en maak de blaadjes los.
Kruid de reemedaillons met peper en zout en bak deze aan in hete olie.
Haal het vlees uit de pan.
Blus met de wildfond en laat inkoken tot de helft.
Kruid met peper en zout.
Zet de saus opzij.
Leg de sneden brood op het werkvlak en druk ze lichtjes plat met de hand.
Meng het gehakt met de room, de peterselie en de cognac.
Kruid met peper en zout.
Smeer er de sneetjes brood mee in en leg er een stukje ree bovenop.
Rol strak op.
Bak de rolletjes aan in de rest van de olie.
Leg ze met de naad naar beneden op de rooster in de oven.
Vang het braadvocht op in een bakblik.
Bak het vlees rosé (30 à 40 minuten).
Kook de aardappelen gaar.
Stoof de pompoenblokjes in ongeveer 20 minuten gaar in een pan met 1 eetlepel boter en 3 eetlepels water.
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een fijne puree.
Voeg de warme melk en de rest van de boter toe.
Pureer de pompoen en vermeng met de aardappelen.
Kruid met zout en nootmuskaat.
Stoof de spruitjes met de pompoensterren aan in een klontje boter.
Voeg de bouillon toe en laat 5 minuten pruttelen.
Kruid met zout en nootmuskaat.