Algemene informatie over snijbonen

- Snijbonen.jpg

Snijbonen zijn peulvruchten die groeien aan een snijbonenstruik die als kenmerk heeft dat hij snel de hoogte in slingert. De vruchten zijn brede platte peulen. Vroeger werden de peulen in reepjes gesneden, waaruit de naam “snijboon” is ontstaan. De oude rassen van vroeger werden net als zuurkool ingemaakt, vanwege de vezelige textuur. Tegenwoordig worden rassen “draadloos” gekweekt. Snijbonen zijn familie van de sperziebonen. Snijbonen worden in de grond en in de kas geteeld. In Nederland is de aanvoer van snijbonen in de maanden juni tot september het grootst. In de andere maanden worden de snijbonen vaak uit Zuid-Europa (met name Spanje) aangevoerd. Oorspronkelijk komt de snijboon uit Zuid-Amerika. Dankzij Columbus is deze peulvrucht naar Europa gekomen.

Snijbonen behoren knapperig te zijn en stevig aan te voelen. Ze horen een heldergroene kleur te hebben en een gave schil zonder schimmels of onregelmatigheden. Slappe snijbonen zijn niet vers meer. De smaak van snijbonen komt het meest tot zijn recht als de bonen fijngesneden gegeten worden. Ongesneden snijbonen zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. U kunt ze het beste bewaren in een geperforeerde plastic zak. Voorgesneden snijbonen zijn het lekkerst als u ze op de dag van aankoop eet. In de supermarkt kan men de snijbonen ook in kant-en-klare glazen potten, blikken of uit de diepvries krijgen. Voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 200 gram heeft u per persoon 200 tot 250 gram snijbonen nodig.

Bonen zijn zeer voedzaam. Ze bevatten naast koolhydraten ook veel eiwitten. Daarom zijn ze zeer geschikt als hoofdbestanddeel van een evenwichtige vegetarische maaltijd. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels. Ze bevorderen de spijsvertering en geven lang een verzadigd gevoel. Ze mogen niet rauw gegeten worden. In rauwe snijbonen komt van nature een giftige stof voor. Door het koken van de boon wordt ze onwerkzaam gemaakt. Snijbonen uit pot, blik of uit de diepvries zijn voorgekookt en dus niet meer rauw.

 

Kabeljauw uit de oven

  • 4 porties
  • In 50 minuten klaar

Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauwfilet (à 150 gram)
  • 1,5 eetlepel Thaise kruiden
  • 400 gram snijbonen
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 100 gram kerstomaatjes
  • 50 gram boter
  • 100 gram taugé
  • 2 eetlepels citroensap
  • 8 eetlepels ketjap manis

- snijbonen-3.jpg

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de visfilets af onder de koude kraan en dep ze droog. Bestrooi de visfilets aan beide kanten met in totaal 1 eetlepel van de Thaise kruiden.
Snijd de snijbonen en de lente-uitjes (ook het groen) schuin in stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Kook de snijbonen in ruim kokend water in ca. 5 minuten beetgaar afgieten en laten uitlekken. Smelt de boter en voeg de snijbonen, de lente-uitjes en de kerstomaatjes toe.  Bak ze al omscheppende 1 minuut. Voeg het citroensap, de ketjap en ½ eetlepel van de kruiden toe en laat het nog 1 minuut koken. Roer de taugé erdoor en zet het vuur af. Scheur van aluminiumfolie 4 grote vellen van 30 cm af. Schep het groentemengsel op het folie, leg de gekruide visfilets erop en schep de rest van het vocht van de groente erover. Sluit de pakketjes losjes. (Indien de pakketjes later gegeten worden, moeten de groenten eerst afkoelen voordat ze met de vis worden ingepakt. Bewaar de pakketjes dan tot gebruik in de koelkast). Leg de pakketjes in het midden van de voorverwarmde oven en laat de vis in ongeveer 15 minuten gaar worden.

Pittige snijbonenschotel

  • 4 porties
  • In 50 minuten klaar

Ingrediënten

  • 400 gram varkenshaas
  • 300 gram snijbonen
  • 450 gram voorgekookte krieltjes in blokjes
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 0,25 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel bonenkruid
  • 1 theelepel marjolein
  • 3 eetlepels olie

Bereidingswijze

Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Maak de snijbonen en paprika schoon en snij deze in reepjes. Snij het bonenkruid en marjolein zeer fijn. Snij de varkenshaas in plakjes. Verhit de olie in een braadpan. Bak de plakjes vlees 5 minuten en schep het vlees uit de pan. Bak de ui aan in de achtergebleven olie tot deze licht bruin begind te worden. Voeg het paprikapoeder, de cayennepeper en de tomatenpuree toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg de krieltjes, het bonenkruid, de marjolein, de snijbonen, de paprika en 2 dl water toe en laat 10-15 minuten stoven. Doe het vlees in de pan terug en warm het nog 5 minuten mee.

 

Hongaarse snijbonen

  • 4 porties
  • In 40 minuten klaar

- snijbonen-2.jpg

Ingrediënten

  • 500 gram snijbonen
  • 100 gram champignons
  • 6 eetlepels olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1,5 deciliter groentebouillon
  • 0,25 theelepel zeezout
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 bosje bladselderij

Bereidingswijze

Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Maak de snijbonen schoon en snijd deze in dunne reepjes. Borstel de champignons schoon en snijd deze in stukken. Verhit de olie in een wok en bak de uienringen en de knoflook zachtgeel. Voeg de snijbonen en de champignons aan het gefruite uienmengsel toe en laat ze even mee fruiten. Schep de appelmoes en de tomatenketchup door de snijbonen, giet de groentebouillon in de wok en breng alles aan de kook.  Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan 1-2 minuten. Laat de bonen 5-7 minuten zachtjes koken tot ze bijtgaar zijn. Breng het gerecht op smaak met zout en peper en schep er tenslotte het amandelschaafsel doorheen. Serveer het geheel met (zilvervlies)rijst en fijngehakte bladpeterselie.