Recepten week 51

Savoie kool

- groene-kool.png

Groene kool is dezelfde benaming als voor de groene savooiekool. Er bestaan groene en gele savooiekolen, de gele is bijna niet in Nederland verkrijgbaar. Groene kool is een van de oudste koolsoorten. Groene kool heeft gebobbelde bladeren. De randen van de bladeren zijn gekruld. Groene kool is een zogenaamde “sluitkool”.

Groene kool is een typische wintergroente. De groente is daarom goed verkrijgbaar in de herfst en winter, maar ook wel, in mindere mate, in de lente en de zomer. Kijk bij de aankoop of de buitenbladen van de kool een mooie, donkergroene kleur hebben. Het hart van de kool mag een lichtgroene kleur hebben. De buitenste bladeren staan wat losser van de kern af. De kool moet in zijn geheel wel stevig en compact zijn. Je kunt tegenwoordig ook veel kant-en-klare groene kool kopen. Dan is de kool gewassen en geneden. De groente slinkt als je hem kookt. Reken daarom 250 tot 300 gram groene kool per persoon. Een krop groene kool is op een koele plaats (12 tot 14 graden Celsius) ongeveer twee weken te bewaren. Deze groente hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, behalve als het voorgesneden kool betreft. De kant-en-klare groente kan hooguit een aantal dagen in de koelkast bewaard worden. Je kunt deze groente prima invriezen, door de bladeren van tevoren even twee minuten te blancheren.

Groene kool bevat veel vitamine C. Ze is vezelrijk en bevat veel ijzer (let op: het is dus een nitraatrijke groente).

Gehaktschotel met savooiekool en banaan

Ingrediënten

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 savooiekool
  • zout
  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 pak puree voor ovenschotel
  • 2 bananen
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 15 gram boter

Bereidingswijze

Snijd de bananen in plakjes. Kook de savooiekool in weinig water met zout bijna gaar en laat het uitlekken. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotjes in 10 minuten op laag vuur glazig. Voeg het gehakt met kerriepoeder toe en bak het al roerend rul. Breng het mengsel op smaak met zout. Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzing op de verpakking. Verdeel het koolmengsel over de boden van een ingevette ovenschaal. Schep het gehaktmengsel erover en leg de plakjes banaan erop. Verdeel de aardappelpuree erover. Bestrooi het gerecht met paneermeel en verdeel er klontjes boter over. Verwarm de oven voor op 200 graden C. en bak het gerecht in het midden van de oven in 40 minuten tot er een bruin korstje op zit.

Savooiekool met aardappelschijfjes

Ingrediënten

  • 1 doosje mix voor prei ovenschotel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram savooiekool
  • 2 theelepels tijm
  • 700 gram aardappelschijfjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Meng in een kom de mix voor preischotel met 400 mililiter water en ei. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de savooiekool met tijm 5 minuten. Voeg 4 eetlepels water toe en laat de kool gaar stoven. Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Verdeel de savooiekool erover en dek het af met de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de mix over de schotel. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in 45 minuten bruin en gaar.

Savooiekoolgratin met leverworst

 

Ingrediënten

  • 1 kleine savooiekool
  • 1/2-1 groentebouillonblokje
  • 2-3 uien
  • 300 gram leverworst (of hamblokjes)
  • 4-5 eetlepels boter
  • 40 gram bloem
  • 500 milliliter melk
  • 1,5 eetlepel mosterd (niet te scherp)
  • zout
  • witte peper
  • boter voor de ovenschaal
  • 750 gram (vastkokende) aardappels
  • 0,5 theelepel (gedroogde) marjolein
  • eventueel verse kruiden als garnering

Bereidingswijze

Was de savooiekool en snijd hem in fijne reepjes. Pel en snipper de uien. Snijd de leverworst in blokjes. Verhit 1-2 eetlepels boter in een flinke braadpan. Braad de uien en de leverworst licht aan en neem ze uit de pan. Laat de kool flink slinken in het braadvet, strooi de bloem erover en laat deze lichtjes bruinen. Voeg de melk, 250 milliliter water en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat de kool 8-10 minuten smoren met het deksel op de pan. Roer de kool enkele malen. Voeg de leverworst en de uien weer toe. Breng op smaak met de mosterd, zout en peper. Vul een ingevette ovenschaal (ca. 30 cm lang) met het koolmengsel. . Schil de aardappels, spoel ze af en snijd of schaaf de aardappels in dunne schijven. Leg de aardappels dakpansgewijs op de kool. Smelt 3 eetlepels boter en strijk dee over de aardappels. Bestrooi de schotel met marjolein, zout en peper. Bak de schotel in 45-50 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden C. Garneer met verse kruiden.